9618b98e-0f72-4d39-be3f-c584415815eb

TEKNİK YAZI

Uzman Tavsiyeleriyle I/O Uygulamalarında SNMP Kullanımı

İçindekiler

    Endüstriyel Nesnelerin İnterneti’nin (IIoT), bir başka deyişle Endüstri 4.0’ın otomasyon dünyasında tetiklediği yeni ihtiyaçlar sonucunda, eski tip sistemlere sahip fabrikaların akıllı fabrikalara dönüşümü de hız kazandı. Bu akıllı fabrikalarda bulunan yüksek sayıda I/O’ların nasıl hızlı ve kolay bir biçimde denetlenebileceği ise IT personelinin kafasını kurcalayan büyük soru işaretlerinden biri haline geldi. Bu gelişmeler sonucunda ortaya çıkan en kritik ihtiyaçlardan biri, akıllı fabrika işletiminin temel hususlarından da biri olan, gerçek zamanlı üretim bilgisinin toplanmasıdır.

    Modbus TCP basit ve fabrika otomasyonu sektöründe oldukça bilindik bir protokol olsa da, güvenlik endişesi ve IT personelinin genelde Modbus TCP’ye yeterince aşina olmaması bu protokolün tercihinde bir engel teşkil ediyor. SNMP (Simple Network Management Protocol) ise buna gayet uygun bir alternatif. Son derece iyi bir geçmiş performansa sahip olan SNMP, yıllardır ağ cihazlarının yönetiminde araç olarak kullanılıyor. Bu da, SNMP I/O’nun mevcut bir ağ yönetim sistemine entegrasyonunu nispeten basit bir işlem haline getiriyor. 

    SNMP’nin kimlik denetim mekanizması, Modbus TCP’ye oranla daha yüksek güvenlik sağlıyor. Buna ek olarak SNMP trap, uyarı sinyallerini kontrol merkezine yalnızca ihtiyaç olduğunda göndererek ağ trafiğini de düşürmeye yardımcı oluyor. Ağ sunucunuz üstündeki yükü azaltan SNMP trap, neticede alışıldık Modbus protokolüne kıyasla istisnaların yönetiminde de daha verimli bir yöntem olarak öne çıkıyor. SNMP sayesinde IT personeli tesis hakkında ihtiyaç duyulan bilgilere birkaç tıkla ulaşabiliyor. 

    Bu yazıda sizlere, fabrika uygulamanız için doğru bir I/O kurulumunun nasıl seçileceğine dair uzman tavsiyeleri sunuyoruz. Bu bağlamda iki konu üstünde duruyoruz: 

    • Mevcut fabrika haberleşme ağınızın yapısını anlamak ve SNMP protokolüne geçiş
    • Akıllı fabrika ağ yönetim sistemlerinin SNMP I/O kullanarak denetimi

    Mevcut Fabrika Haberleşme Ağınızın Yapısını Anlamak ve SNMP Protokolüne Geçiş

    Modbus RTU, Profibus ve CANopen gibi seri veri iletim protokolleri, eski tip sistemlere sahip fabrikalarda yaygın olarak kullanılır. Ancak hız kazanan IIoT trendi sonucunda, fabrikalarda eski tip seri veri iletiminin başa çıkabileceğinden daha yüksek miktarlarda verinin toplanıp denetlenmesine ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle fabrikalar seri veri iletimini Ethernet ile değiştiriyor. Profinet ve EtherCAT protokolleri gerçek zamanlı kontrol amacıyla kullanılırken Modbus TCP’ye aşina personel, cihaz kontrolü ve denetimi için ekonomik ve kolay bir çözüm olarak bu protokolü kullanmaya devam ediyor. 

    Öte yandan çoğu IT personeli bu endüstriyel otomasyon tabanlı protokollere aşina olmadığından, IT uygulamalarında iyi bir performans göstermiş olan SNMP’ye dönüş yapıyor. SNMP kolayca mevcut ağ yönetim sistemlerine entegre edilebilirken, SNMP uygulayan akıllı fabrikaların kontrol merkezleri aynı anda çok sayıda fabrika tesisini denetleyebiliyor. SNMP I/O, SNMP trap kullanımıyla kontrol merkezinize esasen gerçek zamanlı olarak uyarı gönderebiliyor. Böylece önceden belirlenmiş etkinlikler meydana geldiğinde derhal müdahaleye izin veriyor. Eğer akıllı fabrikalar için bir denetim sistemi kurmakla görevlendirildiyseniz ve endüstriyel otomasyondan ziyade IT geçmişiniz var ise, SNMP sizin için doğru seçim olarak öne çıkıyor. 

    Akıllı Fabrika Ağ Yönetim Sistemlerinin SNMP I/O Kullanarak Denetimi

    Akıllı fabrikalarda çok sayıda I/O cihazı kullanılıyor olması, bir akıllı fabrika ağının yüksek hacimlerde veriyle başa çıkabilmesi gerekir demektir. Bununla beraber eğer I/O kablolama konusunda deneyimli değilseniz, bu kadar çok I/O cihazıyla uğraşmak oldukça büyük bir sorun haline gelir. Üstelik, eski tip fabrikaların denetiminde genellikle fabrika verisini görselleştirerek sunan, böylece anlaşılmasını daha kolay hale getiren SCADA sistemlerinin kullanılır. IT personeli tüm ağı bu şekilde denetlemeye alışık olmayabileceğinden, SNMP I/O bu anlamda daha rahat bir çözüm sağlar. SNMP I/O ile bir tesis koşulları denetim sistemi birkaç tıkla yapılandırılarak çalışır hale getirilebilir.

    SNMP I/O uzak saha denetimi için de elverişlidir. Saha personeli kablolama işini tamamladıktan sonra IT ekibinin yapması gereken tek şey, bir SNMP I/O MIB (management information base) dosyasını ağ yönetim sistemine yüklemek, böylece fabrikanın tüm ağ yapısına tamamıyla hakim olmaya gerek kalmadan cihaz bilgisine erişebilmektir. Diğer SNMP cihazlarında da olduğu gibi, ağ yönetim sistemindeki her SNMP I/O güncellenecektir. Bu yöntem, IT personelinin veri toplaması için en iyi ve en kolay yöntemdir. 

     

    SNMP I/O Çözümleri

    SNMP açısından portföyümüzde en geniş ürün yelpazesine sahip olan tedarikçi, bu alanda yılların deneyimine sahip Moxa’dır. Moxa, çok çeşitli SNMP I/O uygulamaları için çok sayıda farklı I/O ürünlerine sahiptir. SNMP kullanımının kullanıcılara faydaları, aşağıdaki gibi özetlenebilir:

    1. Mevcut ağ yönetim yazılımıyla entegrasyon kolaydır

    Moxa’nın IT dostu SNMP I/O’ları, tesisleri denetlemek ve güvenliği sağlamak için mevcut ağ yönetim sistemlerine kolayca entegre edilebilir. Bu SNMP çözümleri sıcaklık, nem, hava akışı, güç, basınç, parazit, on/off durumu ve titreşim gibi fabrika koşullarını denetlemede kullanılabilir. 

    2. Kullanıcı tanımlı SNMP trap iletileriyle uyarılar aktif olarak gönderilir

    Moxa SNMP I/O’ları, kullanıcı tanımlı SNMP trap ileti desteğiyle, kullanıcılara deşifresi zor hata kodları yerine belirli uyarı mesajları içeren iletiler yollayabilir. Moxa SNMP I/O ile IT personeli, SNMP ile aşinalıklarından yararlanarak daha akıllı fabrika otomasyon ağları kurabilir. 

    3. Kodlama gerektirmeyen SNMP I/O ile veriye erişim kolaydır

    Kodlama gerektirmeyen iologik E1200 serisi SNMP I/O modülleri, basit veri toplama uygulamalarında kullanılabilir. ioLogik E1200 serisinin tüm modelleri için MIB dosyaları sağlanır. SNMP ile ise tüm I/O veri toplama ve cihaz ayarları, IT ağ yönetim sisteminden yapılabilir. 

    4. Akıllı fabrika uygulamalarına yönelik Click&Go logic programlama destekli akıllı SNMP I/O'lar kullanıma hazırdır

    ioLogik E2200 akıllı uzak I/O modülleri ile, Moxa’nın kullanıcı dostu Click&Go logic programlama ara yüzü kullanılabilir. Click&Go, her mühendisin aşina olduğu, kullanabilmek için özel bir eğitim gerektirmeyen basit IF-THEN-ELSE mantık komutlarını uygulamaya koyar. Click&Go logic programlama ile uygulamalarınız son derece kısa sürede kullanıma hazır duruma gelir.
     

    5. Genişletilebilir SNMP I/O'lar farklı IP adres ihtiyacını azaltır

    ioLogik 2500 akıllı uzak I/O modülleri, ileri seviye Click&Go Plus akıllı logic programlama desteklidir. Bu ara yüz, daha karmaşık uygulamaları kolayca etkinleştirmede kullanılabilir.  ioLogik E1200 serisi, ioLogik 2500 serisi ile birlikte kullanılarak fabrika otomasyon sistemlerine yeni I/O’lar sorunsuz bir biçimde eklenebilir. ioLogik 2500 genişletmede kullanılan tüm I/O modülleriyle aynı IP adresini kullanabildiğinden, ağınızın yapılandırma ve yönetimi önemli ölçüde sadeleştirilmiş olur.