9618b98e-0f72-4d39-be3f-c584415815eb

Ankara Esenboğa Havalimanı’nda ILS-DME Sistemlerinin Sinyal Aktarımı, GSL Mühendislik Katkılarıyla Yenilendi

Fotoğraf: Timur Tarlığı, Faik Kaptan, İstanbul DHA

2014 Ocak ayının son haftalarında yoğun sise maruz kalan Ankara’da, özellikle sisli ve yağışlı havalarda kullanılan bir haberleşme sistemi olan ILS-DME sistemlerinin altyapısı, Esenboğa Havalimanı’nda iyileştirildi. Zorlu hava koşullarında uçakların inişi sırasında görüş mesafesi düştüğünden, pilotların başvurduğu araç iniş sistemi (ILS), mesafe ölçme cihazı (DME) yoluyla uçağın irtifasını belirli aralıklarla tespit ederek pilot kontrolünden bağımsız iniş sağlıyor. 

Önceki uygulamada sinyallerin merkeze aktarımında eski tip bakır kablo altyapıları kullanılıyordu. Bu şekilde yapılan aktarım zorlu hava koşullarından aynı biçimde etkilenerek kesintilere maruz kalabiliyordu. Tüm bu kesintilerin önüne geçebilmek ve güvenli iniş garantisini bir üst seviyeye taşıyabilmek için Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), ILS-DME sinyallerinin fiber optik hat üzerinden taşınarak merkeze aktarılmasına karar verdi. Bu yönde GSL Mühendislik katkılarıyla tasarlanan projenin uygulamasında, son derece endüstriyel ve zorlu hava koşullarına dayanıklı özellikteki Moxa ürünlerinden yararlanıldı. 

Uçakların piste inişlerine 40 km uzaklıktan itibaren konuşlandırılmış ILS istasyonlarından sinyallerin aktarımında seri – Ethernet çeviriciler ile Ethernet anahtarlar kullanıldı. Endüstriyel koşullara elverişli olarak tasarlanan Moxa marka cihazlar sayesinde havalimanı, bundan sonra yaşanabilecek uzun süreli yoğun sisli veya yağışlı havalara karşı bir önlem de teşkil edecek. Projeden alınacak olumlu sonuçlar, Türkiye çapında da havaalanlarında benzer uygulamalara geçilmesi için de bir referans görevini görebilecek.

Proje detaylarını incelemek için tıklayın…

*Görsel kaynağı: esenbogaairport.com

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir