Kablosuz haberleşme altyapısının kurulumu tamamlandıktan sonra, haberleşme güvenilirliğini en üste çekmek ve AGV’ler üzerindeki istemcilerin AP’ler arasında en az veri kaybıyla dolaşım yapabileceğini garantilemek için istemcide tekrar bir ince ayar yapmak gereklidir. AGV’lerde yaşanacak bir haberleşme kesintisi veri kaybıyla, ve bunu takiben sistemde duruşla sonuçlanabilir.
Ağ optimizasyonu, istemci parametrelerinin ince ayarını kapsar. Ayarlanabilecek temel unsurlar, iletim gücü ve MIMO antenidir. Bir başka önemli parametre ise kanal ayarıdır. İstemci kanalı, istemcilerin veri gönderip almada kullanacağı frekansı belirler. “Temiz” bir kanal, kesintisiz haberleşmeye olanak tanır, kalabalık bir kanal ise veri hacmi ve yoğunluk nedeniyle veri kaybına neden olur. Saha incelemesi bu yüzden de önemlidir, doğru yapıldığı takdirde kanal enterferansını ve konumda kullanılması gereken doğru frekansı tespit etmenizi kolaylaştırır.
Belirli bir konumda çok sayıda “temiz” kanal bulmak her zaman mümkün olmaz. Buna ek olarak, yan yana aynı kanal kullanımı, ortak kanal girişimiyle sonuçlanır. Burada en iyisi çok sayıda frekans kanalı planlamak, böylece kanal kullanılabilirliğini artırırken aynı zamanda ortak kanal girişiminden de kaçınmaktır. Frekans kanalları, farklı ülkelerdeki frekans düzenlemelerine uygun olmalıdır. Bazı kanallar (iç mekan veya dış mekan kullanımına göre) farklı iletim güçlerine izin verirken, bazı kanalların ise ek düzenlemelere uyması gereklidir. Örneğin DFS (Dynamic Frequency Shift), bir kanalda radar sinyali tespit edilmesi durumunda kanal değişikliği yapmaya zorlar. Bu nedenle de bir kanal planını kesinleştirmeden önce, ülkedeki frekans kullanımına dair düzenlemeleri kontrol etmeniz gereklidir. Türkiye’de Milli Frekans Planı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından düzenlenmektedir.
Temel istemci ayarlarının yanı sıra, istemcilerin AP’ler arasında sorunsuz biçimde dolaşım sağlayabilmesi için hızlı dolaşım desteklemesi gereklidir. Moxa’nın istemci birimleri AWK’larda bu özelliğe Turbo Roaming adı verilir. En yüksek veri güvenilirliği elde edebilmek için Turbo Roaming’in etkinleştirilerek sinyal kapsama gücüne göre yapılandırılması gerekir. Turbo Roaming istemcinin sinyal erişiminin AP’ler arasında devrinin birkaç milisaniyede gerçekleştirilmesini sağlar. Buna ek olarak doğru zamanda dolaşımı tetikler: Genel itibariyle sinyal iyi bir veri hacmi performansı elde edebilmek için gereken seviyenin altına düşmeden, diğer AP’ye geçiş sağlanır.
Bunun için, kullanıcının istemcide ne zaman bir sonraki AP’yi aramaya başlayacağını ayarlamasını sağlayan “Roaming threshold” (dolaşım eşiği) gibi dolaşım parametreleri kullanılır. “Roaming difference” (dolaşım farkı) ayarı ise, bir sonraki AP için sinyal düzeyinin en az ne olması gerektiği koşulunu kullanıcının belirleyebilmesini sağlar. Bu parametreleri ayarlamak ve belirli bir düzeyde tutmak, istemcinin spektrum değişikliklerinin farkında olmasını ve aktif olarak bağlanacak daha iyi bir AP aramaya devam etmesini güvenceye alır.